donderdag 11 februari 2016

Let's roast and eat!

Gisteravond was de Nederlandse versie van het Amerikaanse Correspondents' Dinner, een gelegenheid waarbij de minister president zichzelf, pers en collega's op de hak neemt. Origineel is het niet echt, maar wij stijve en stugge Nederlanders konden best een sausje glamour gebruiken. Ik heb het Correspondents' Dinner gisteravond niet live gezien, want bij elke vrije woensdagavond kijk ik naar The Dream, waarin Nick, Simon en Kees Tol rondreizen door het Westen van de Verenigde Staten. Gewoon een leuk programma, zelfs als je de tandjes hebt aan de muziek van Nick en Simon. Hoewel, als die gasten een Engelstalig coveralbum opnemen met daarop The Beach Boys, Elvis, The Monkees en The Kinks, dan haal ik dat album direct op in de iTunes store. Omdat het kan. California rock, heerlijk. Een beetje 'Never be clever' van Herman Brood - achtig. De muziek, de sfeer en de weeromstandigheden zoals in The Dream worden getoond zorgt ervoor dat ik een bepaalde angst heb om naar The Westcoast af te reizen. Want ik gok dat ik na twee dagen mijn retourticket wegflikker en nooit meer terug kom.

Enfin, daar gaat het niet om in deze blog, want we gaan het Correspondents' Dinner aantikken. Over de humor, Mark Rutte en Dolf Jansen ga ik niks zeggen, dat mogen de so called specialisten aan tafel bij Jinek, Humberto en vanavond ongetwijfeld bij Mathijs wat van gaan vinden. Mijn bescheiden mening is dat ik het een geslaagde uitzending vond. De Beurs van Berlage biedt een mooi decor, het Metropole Orkest zorgde met hun blazers, strijker en jazzy drummetje voor een Sinatra-achtige sfeer, iedereen strak in de tux, mooie dames in mooie jurken (toevallig gezien hoe Eva en Lauren erbij zaten?). Kortom: alle ingrediënten voor een mooie en leuke avond. Want er mag best wel wat gelachen worden, ongeacht wat je van de premier Rutte vindt. Ik heb het vandaag op Uitzending Gemist gekeken en ik kon een paar keer hardop grinniken niet laten. De grap over Jan Slagter en de dochter van Jan Marijnissen was al uitgemeten, gisteravond bij Eva aan tafel en ook op internet was hij al te vinden. Goeie bak en qua platheid en gepastheid vond ik het nog een slap grapje in vergelijking met de grap die Johan Derksen bij Voetbal Inside over de omroepman had.
Ik hou van humor, de mensen die mij kennen weten dat ik graag van een dolletje hou. Zelfspot past daar ook bij en dat was aanwezig bij het Correspondents' Dinner van gisteravond. Rutte gaf aan dat hij enkele beloftes wél na gaat komen, over zijn vrijgezelle leven, helemaal niks mis mee. Het begint met zelfspot. Het is niet heel verschrikkelijk om jezelf serieus te nemen, maar elke minuut van de dag,  jezelf serieus nemen. Het lijkt me gewoon niet goed.

Wat ik al zei, voor de mensen die het niet gezien hebben, is het Correspondents' Dinner bedoeld om pers, collega's en jezelf op de hak te nemen. Een goede Amerikaanse traditie. De eerste editie was in 1921. Een traditie die in 2016 over werd genomen in Nederland en hopelijk de komende jaren voort wordt gezet. En daar is helemaal niks mis mee. Er moet meer gelachen worden in Nederland, waar alles lijkt te verzuren. En ik kan me levendig voorstellen dat het voor de premier lekker is om even met satire in het openbaar zijn collega's en de pers toe te spreken. Dat Jan Slagter niet kan lachen om de grap over zijn privéleven is een typisch voorbeeld van Hollandse azijnzeikerij. Want als je niet tegen een grapje komt, moet je je slurf niet een 30 jaar jonger ding douwen. Helemaal niet als je een publiek figuur bent. Waar iedereen een mening over je heeft.
Ik heb een idee voor nóg iets wat we uit Amerika over kunnen nemen. Ook satire.

Kennen jullie de Comedy Central Roasts? Degene die ze kennen zitten nu net als ik handenwrijvend 'ja' te schreeuwen in zichzelf. Maar voor degene die de Comedy Central Roast niet kent, hier een korte uitleg.
Elk jaar staat in Amerika een publiek figuur uit de showbizzwereld centraal. Om het centrale figuur staan of zitten diverse andere publieke figuren die het doel hebben om het centrale figuur tot op het bot af te branden. Zo fungeerden in het verleden Bob Sagat, Donald Trump, Charlie Sheen, Rosanne Bar, Pamela Anderson en David Hasselhof onder andere als publieke figuren die tot op het bot af werden gebrand door comedians als Jeff Ross, Liza Lampanelli, Anthony Jesselenik en de great Greg Giraldo. Over de Roast van Justin Bieber ga ik niks zeggen, behalve dat ik de Roast slap vond en dat de show gered werd door Will Ferrel's karakter uit de film Anchorman: The Legend of Ron Burgundy.
Zou dat wat voor Nederland zijn? Dat we Mathijs van Nieuwkerk, Quincy Gairo, Albert Verlinde, Johan Derksen, Yolanthe Sneijder Cabau, Jan Slagter, Peter R de Vries, Mart Smeets of iemand anders zover krijgen om zich een avond lang te laten beschimpen, beledigen en onderwerp te zijn van grove grappen? Hoe gruwelijk zou het zijn, helemaal in een Amerikaanse setting, met groot orkest, mensen in een strak pak en kaartjes die voor veel te veel geld over de toonbank gaan. Twan Huys, Hans Teeuwen of Rutger Castricum: gooi eens een balletje op zou ik zeggen.

Nederland kennende, kunnen wij dit niet. Want wij vinden het vreselijk als er iets over ons gezegd wordt, terwijl wij zelf vinden dat we van alles over iedereen mogen zeggen. Zo ga ik nu bijvoorbeeld zeggen dat ik het een zware tegenvaller zou vinden als Eva Jinek inderdaad een setje met Jort Kelder vormt. Want als er eentje is waarvan ik moet kotsen, is het Jort Kelder. Kunnen we die niet op de Roaststoel van Comedy Central zetten?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten