woensdag 23 februari 2022

Leidseplein dinsdagavond dat belooft wat

Gisteravond maakte de bumper van een BMW X5 van de DSI einde aan een gijzeling in de Apple Store op het Leidseplein in Amsterdam. Op Twitter was het feest en Dumpert stond meteen vol met beeldmateriaal. Aan de verdachte te zien was het iemand die niet alle zeven vinkjes van Joris Luyendijk had.

 

In de namiddag begon het als een melding overval. Een man met wat leek op een bomvest had in de Apple Store een man onder schot met een machinepistool. Later bleek dat de gijzelnemer een vrijgeleide wilde en 200 miljoen aan cryptovaluta.

Dat zou ik ook wel willen, 200 miljoen aan cryptovaluta, maar er zal vast een andere manier zijn om eraan te komen. Wanneer je met een machinepistool mensen gaat gijzelen en gaat dreigen dat je de teringzooi op gaat blazen, dan kan het vervelend met je aflopen. Alleen kan je die 200 miljoen dan beter direct op mijn rekening storten, want van crypto heb ik serieus de ballen verstand.

 

Op Twitter was het dus feest. Het optreden van de politie werd geroemd, alsmede het wegrennen van de gegijzelde. Het leek wel een wisselwerking: De gegijzelde rent weg en op dat moment trapt de DSI-er het gaspedaal in van zijn 3.500 kilogram zware BMW X5. ‘Boem is ho’ en de groene laserlampjes zorgden voor de mooiste situatie in politieland: controle. Met een robot werd op afstand gecontroleerd of het vest van de gijzelnemer daadwerkelijk vol zat met explosieven. Gelukkig was dit niet het geval. Mocht het wel het geval zijn geweest, dan had dat jammer geweest van de robot, maar materiaal is te vervangen. Politiemensen zijn dat niet.

 

Een enkele reactie was een beetje vreemd. Zoals die van Georgina Verbaan, die Twitterde dat ze het ‘heel naar vond dat die man was aangereden.’ Lekker deugen, nadat een gijzelnemer zonder kleerscheuren bij onschuldigen is overmeesterd door een briljante ingeving van een DSI-er. Wanneer je met een handpistool, een machinepistool en een vest vol explosieven ruim 5 uur lang een pand gijzelt, waarbij de kans meer dan aanwezig is dat de aanwezigen er (blijvende) psychische schade aan over houden en je dus een 5-star-wanted-level hebt, dan is het niet ‘naar’ dat de verdachte wordt aangereden om zo veilig overmeesterd te kunnen worden.

Op Dumpert werd er al volop gegrapt over de aanrijding. Zo was één van de reacties dat er een vrouw achter het stuur zat, die door de afzetting was gereden omdat ze een kaartje had voor het De La Mar-theater. Ee andere was dat de DSI-er hoge nood had, daardoor gas gaf en omdat de verdachte een camouflagepak aan had, dat hij onzichtbaar was en dus niet gezien werd door de DSI-er. Alle grappen ten spijt: Het is verre van naar dat de verdachte werd aangereden door de 3.500 kilo zware BMW X5 van de DSI. Het bewuste filmpje op Dumpert was op dat moment beter dan het aanbod op Pornhub.

Onschuldig tot het tegendeel is bewezen kennen wij in Nederland, maar zodra er tijdens de gijzeling zelf al duidelijk is wie het is, wat zijn bedoelingen zijn en wat de middelen zijn die hij mogelijk tot zijn beschikking heeft, dan is het niet naar dat zo’n man wordt aangereden.

Sylvana Simons vond het ook ooit nodig om het politieoptreden in twijfel te trekken, nadat er een noodweersituatie ontstond bij de Nederlandse Bank. Ik denk dat mevrouw Simons er nog een keertje extra over nadenkt om vragen te stellen, want het toenmalige gemeenteraadslid werd op dat moment zelf afgefakkeld door Groen Links.

 

Want het politieoptreden, het zag er vanaf het eerste moment strak uit. Niemand van de agenten is er vandoor gegaan, ondanks dat er op hun geschoten is. Ondanks dat ze ruime tijd bij een lintje moesten staan om de veiligheid van de stad te waarborgen. Ondanks dat het kouder en kouder werd en sommigen daar zonder jas stonden. De ervaring is dat je bij zo’n melding ‘eruit vliegt’ en dan kan het gebeuren dat je vergeet je jas van de kapstok te vissen. En je zal er maar staan zeg, met een lege maag en nog maar twee sigaretten. Dan duurt zo’n tijd bij een lintje nog langer.

Maar dit kunnen wij in Nederland. We laten het keer op keer zien dat het aan de agenten op straat nooit zal liggen. Want die agenten, die stonden er gisteravond. Zoals ze er vanavond ook zullen staan, als dat nodig is. Of morgen. Of volgende week. Of eigenlijk altijd. Of het nu de Apple Store in Amsterdam is of de Hema in Hengelo. Ongelooflijk trots op iedereen die er gisteren stond. Dank jullie wel.

 

Het zou fijn zijn als ze dit in Den Haag ook een keer doorkrijgen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten