maandag 25 januari 2021

Romeo

Over de Mobiele Eenheid, traangas en Romeo’s. Deze zijn de afgelopen weken vaak in het nieuws gekomen waarbij er van alles en nog wat over is gezegd. Daarom leek het mij een goed idee om jullie van wat informatie te voorzien. Blijf even hangen, want nu volgt aardig wat uitleg over de Mobiele Eenheid, het gebruik van geweld en de inzet van Romeo’s.

In mijn vorige blog schreef ik dat ik al tien jaar bij de Mobiele Eenheid werk. Mijn taken voor de Mobiele Eenheid vervul ik naast mijn reguliere politiewerk. Dit geldt voor alle mannen en vrouwen met helmen en schild, die de voorpagina’s van de kranten hebben gevuld de afgelopen week. Bij de Mobiele Eenheid werken mensen vanuit diverse disciplines. 

De Mobiele Eenheid wordt ingezet door de burgemeester, die verantwoordelijk is voor de openbare orde en veiligheid van een stad. De inzet van een waterkanon, het uitvoeren van een charge en alle andere dingen die gebeuren, vinden plaats op last van de burgemeester. Er wordt gewerkt met een technische eenheid. Deze technische eenheid biedt eerste hulp wanneer er gewonden vallen, ontfermt zich over mensen die het nodig vinden om zichzelf aan het asfalt vast te lijmen en treft voorbereidingen voor het correct gebruik van traangas.

Over het gebruik van traangas wil ik graag één aanname wegnemen; het gebruik van gas wordt na uitvoerig overleg en alleen met toestemming van de burgemeester gebruikt. Mensen die denken dat de politie of de Mobiele Eenheid ‘zo maar’ traangas inzet; dat is niet het geval. Het is overigens ook geen rook, zoals velen op Instagram dachten. Wanneer men traangas binnen krijgt, heeft die persoon het even slecht. Gelukkig gaat men er niet aan dood en is de kans op blijvend letsel verwaarloosbaar.

In artikel 7 van de Politiewet 2012 staat dat de politie en de krijgsmacht een geweldsmonopolie hebben. Deze geweldsmonopolie dient maar één doel en mag binnen de grenzen van de wet worden gebruikt. Namelijk, wanneer de uitvoering van de politietaak niet op een andere manier kan worden bereikt. Met andere woorden; als je als politieagent aan het werk ben, je arresteert iemand en die persoon werkt tegen, dan mag geweld worden gebruikt. Dat is wettelijk zo geregeld. Wanneer de politie geweld gebruikt wordt de correctheid van het geweld getoetst door een commissie. Wanneer het geweld als resultaat heeft dat er zwaar lichamelijk letsel of erger is ontstaan, volgt een onderzoek door de Rijksrecherche. Nederland is één van de landen die wereldwijd het strengst controleert op de juistheid van het geweld.

Ik ben in de afgelopen vijftien jaar dat ik bij de Amsterdamse politie werk, nog nooit een politieagent tegengekomen die er een kick van kreeg om geweld te gebruiken. Nog nooit. Geloof mij; ik ben in die vijftien jaar al behoorlijk wat collega’s tegengekomen. Het gebruik van geweld door de politie is een noodzakelijk kwaad. Bij alle agenten is hun mond het grootste wapen. Hun mond, naast de wetenschap dat er duizenden gelijkgestemden dezelfde mening delen. Deze open deur op social media is bij dezen ingetrapt.

Romeo’s. Lees de commentaren op Facebook van mensen ‘die het zelf hebben gezien’ of ‘er zelf bij waren’. In hun ogen zijn Romeo’s “Gestapo-achtige hooligans, die erop zijn om het lont in het vuur te duwen en geweld uit lokken waarna hun vriendjes van de ME er met de knuppel erover kunnen”. Einde citaat. Of einde strekking van zowat elk bericht van een ‘ooggetuige’.

Binnen de Mobiele Eenheid staan Romeo’s bekend als de Aanhoudingseenheid. Een eenheid die in burgerkleding werkt, om zo op te gaan in de omgeving. De Aanhoudingseenheid zorgt er voor dat de figuurlijke angel er uit wordt gehaald wanneer er iets dreigt te gebeuren. Is er bijvoorbeeld gezien dat persoon A met stenen heeft gegooid, dan is daar plotseling de Aanhoudingseenheid om persoon A van het plein af te halen. Vanwege de snelheid van handelen en het verrassingseffect kan het eruit zien als een knokploeg. De Aanhoudingseenheid bestaat uit goed getrainde politiemensen. Deze training gaat verder dan het fysieke aspect. De Aanhoudingseenheid is nog beter getraind in procedures, waarbij de veiligheid voor elkaar het allerbelangrijkste is. Soms lukt zo’n arrestatie niet in het heetst van de strijd. Dat kan gebeuren. Ja, dan ziet het er inderdaad uit alsof er zes man uit een politiebusje springen, gaan lopen knokken en weer veilig in het politiebusje stappen. In dit geval wordt er voor gekozen om de arrestatie uit te stellen. Als deze, vaak nietsvermoedende klant, dan even niet oplet wordt deze alsnog geholpen. Romeo’s halen de kastanjes uit het vuur en ik ben elke keer weer blij als de Romeo’s er zijn.

Stellingen dat Romeo’s er zijn “om de boel op te stoken zodat de politie lekker kan meppen” of woorden van gelijke strekking zijn weerzinwekkend en je reinste fake news. Waarom weet ik dit? Omdat ik al tien jaar bij de Mobiele Eenheid zit. Ik werk dus al tien jaar met deze gasten. Bovenstaande heeft niet op Facebook gestaan, om maar een dooddoener te gebruiken.

Veel mensen worden niet geremd door enige kennis van zaken. Sterker nog, het gebrek aan kennis van zaken is maar weer eens duidelijk wanneer je de reacties van mensen leest die wat vinden van de politieoptredens van de afgelopen weekenden. Tegenwoordig is het zo dat je overal je mening kan geven, zo ook via social media kanalen. Voor wat betreft de uitspraak “media is het virus”, is het misschien verstandig om het woordje ‘social’ aan het begin van deze uitspraak te zetten. Het virus wat verdeeldheid heet. Social media geeft mensen de kans om zich uit te spreken. Middels algoritmen en likes worden deze meningen naar voren gehaald. Mensen roepen maar wat. In het luchtledige. Om gehoord te worden. Daarbij niet geremd door enige kennis van zaken. Het wordt allemaal klakkeloos gevolgd door mensen die zelf niet de capaciteiten hebben om zichzelf uit te spreken of dieper na te denken over hetgeen wat er gebeurt. Als dergelijke meningen dan ook nog door BN-ers met tien- of honderdduizenden volgers worden geroepen, dan zal het wel waar zijn. Kim Feenstra deelde bijvoorbeeld als één van de eersten het interview met de arts van bijna 80. Deze arts vertelde live op tv dat artsen 20.000 euro per corona patiënt krijgen. De factcheck van voormalig Powned-verslaggever Dennis Schouten vond ze een dag later kennelijk niet de moeite waard om te delen. Niet geremd door enig gebrek aan kennis volgden op het hoogtepunt 50.000 mensen de livesteam van Dave ‘wajow oooooouwe’ Roelvink. Het zou Dave sieren om een nadere toelichting te vragen en deze te delen met zijn volgers, want dat kan. De politie bijt niet, de politie praat ook met je. En is nooit te beroerd om een toelichting te geven over hoe iets in elkaar zit. Ik heb dit bij Dave Roelvink niet terug gezien.

Vooropgesteld: Corona doet meer met ons dan alleen de ziekenhuizen en begraafplaatsen vullen. Ondernemers verliezen hun levenswerk, thuiswerkers gaan aan de drank en botvieren hun frustraties op hun gezin, sportclubs staan op omvallen, de evenementensector ligt al bijna een jaar stil, kinderen spelen al een jaar niet met hun schoolvriendjes op de schoolpleinen. Ik denk hierbij aan kapsters A en B (dit is niet eens toeval, hun voornamen beginnen met die letters), kroegduo D en M, horeca-tijger PJ, tattoo-artiest V en al die andere mensen waarvan het inkomen het afgelopen jaar ernstig op de toch is komen te staan. Het is voor jullie ongelooflijk moeilijk te verkroppen dat degenen die de regels maken elke maand keurig netjes hun salaris krijgen overgemaakt, terwijl jullie het met een regeling moeten doen. Ik krijg als politieagent ook keurig netjes elke maand mijn salaris overgemaakt, net als al die andere mensen die het geluk hebben om voor een baas te werken die hun baan nog steeds hebben. De ondernemers zijn echter de hoeksteen van de Nederlandse maatschappij en weet dat er aan jullie gedacht worden.De schade van de corona-crisis is enorm. Schade, die niet te overzien gaat zijn. Het is te hopen dat er na de corona-crisis genoeg hulp en steun klaar staat om deze schade op te vangen

Je mag het oneens zijn met de maatregelen. Je mag daarbij je stem en mening laten horen. Je mag het op een ludieke manier laten weten. Sterker nog, iets op een ludieke manier kenbaar maken is een groot Nederlands goed in mijn ogen, iets dat zeker zo moet blijven. Bij geweld moeten we met zijn allen een harde grens trekken. Geweld mag niet. In mijn optiek is het geweld van de laatste dagen een gevolg van een enorme verdeeldheid welke inmiddels in dit land aanwezig is. Er wordt door alles en iedereen gewezen naar alles en iedereen. Verdeeldheid, opgehitst door politieke beslissingen, meningen van anderen en social media.

Bij welke explosie van geweld dan ook, de politie staat ook dan klaar om het op te vangen. Stenen. Fietsen. Vuurwerk. Met rechte rug. Desnoods met helm, schild, waterkanon of traangas. Maar verbaas je er dan niet over als er opeens 6 Romeo's op je rug springen. Omdat er burgers beschermd moeten worden tegen rellend tuig.

Maar de ondernemer die zijn levenswerk bij de rellen letterlijk in rook op zag gaan, zal daar zijn of haar eigen mening over gehad hebben.

 

 

1 opmerking:

  1. Van mij mogen ze alle relschoppers een stevig pak slaag geven. Al hun bezittingen afnemen en een poosje op water en brood. Al die klagers dat ze gewond of zo uit de strijd kwamen is het, sorry, wie zijn gat verbrand moet op de blaren zitten. Ze hebben zich op de verkeerde plaats bevonden, dus pech. Alle bezittingen veilen om de kosten te dragen van hun vernielingen.

    BeantwoordenVerwijderen