zondag 4 maart 2018

Choose life.


Kies het leven.
Kies je studie, je carrière, hypotheken, het inrichten van je huis, smart-TV’s, je lease-auto met tankpas.
Kies kleding, zonnebrillen, haargel, gezichtscrème, luchtjes voor in je nek.
Kies je kapsel, hopend dat je uberhaubt nog haar op je kop hebt staan als je de 30 bent gepasseerd.
Kies 50 vierkante meter in De Pijp voor 4 ton, zodat je tijdens je backpackreizen in Zuidoost Azië kan vertellen dat je in Amsterdam woont. Terwijl je oneindig veel selfies maakt, die je op je Tinderprofiel kan zetten zodat mensen kunnen zien dat je met de mode van het reizen mee gaat.

Kies je muziek, die je in je eentje mooi blijft vinden omdat de rest als een kudde schapen achter de bagger van tegenwoordig aanloopt en het niet stoer is om oude muziek vet te vinden.
Kies je voetbalclub, die kansloos onderuit gaat in Arnhem en de titel vaarwel kan kussen, maar waar je toch achter blijft staan. Want volgend jaar beter.
Kies je politieke partij door alle mooie beloftes, terwijl je weet dat de overheid schijt heeft aan de burgers.
Kies een brief schrijven aan Boer zoekt vrouw, in de hoop dat je het zoveelste non-talent bent wat met veel te weinig doen veel te veel verdiend.  
Kies enkelsokjes en hoge broekspijpen met temperaturen van min vijftien omdat je bij de mode wilt blijven horen.
Kies een scooter met een blauw plaatje, een jas met een bontkraag, terwijl je schijt hebt aan het verkeer wat er om je heen rijdt.
Kies je stad, die langzaam maar zeker op wordt geslokt door Amerikaanse multinationals omdat het inmiddels stikt van de expats en toeristen, hetgeen de bewoners en de lokale politiek tot waanzin drijft in een alsmaar drukker wordende stad.

Kies een 9 tot 5 baan, waarbij je elke week verlangt naar het weekend om jezelf weer af te tanken met drank om de sores te vergeten, maar wat je vergeet is dat de kater groter wordt naarmate je ouder wordt.
Kies tatoeages omdat je een lichaam hebt om van te janken en dit de enige manier is om de boel op fraaien.
Kies Mathijs om 7 uur, Humberto (straks Twan) of Eva rond de klok van elf en foeter op jezelf dat je weer een avond als een fat fuck op de bank hebt gezeten.
Kies Netflix, Videoland en HBO on demand omdat je het vreselijk vindt om jezelf nodeloos te vervelen terwijl je thuis met een zak chips op je bank zit en je er een hekel aan hebt dat je bij het koffiezetapparaat niet mee kan praten over de laatste vette series.
Kies Second Love, een vakantie met alleen je vriend(inn)en, de aandacht van iemand anders, spannende sexspeeltjes om een kapotgevroren relatie weer een nieuw leven in te brengen.
Kies Game of Thrones, Harry Potter en The Lord of the Rings, ook al heb je een teringhekel aan science fiction, maar wil je toch de tieten van Carice zien.
Kies jezelf van de wereld af snuiven omdat je deadlines niet haalt en dat afreageert op degenen die je lunch klaarmaken en je overhemden strijken. 

Kies jezelf verrot laten schelden door je 15-jarige zoon, die zichzelf verveelt met een PS4, een XboX, 2 Ipad in de kast, terwijl je zelf soft reageert omdat je bang bent voor je op wintersport zijnde vrouw, die D66 stemt als alles pratend op wilt lossen.
Kies programma’s als Tempation Island, Geordie Shore en Oh Oh Cherso omdat het stiekem is wat je wilt zijn wat die mensen op TV laten zien.
Kies heel je leven kijken naar een klein scherm en raak in paniek wanneer het batterijpercentage lager is dan 15 procent.
Kies je vriendin via het swipen van een paar foto’s.
Kies na een relatie van een half jaar voor een zwangerschap, met een maximale hypotheek op een nieuwbouwhuis in Almere, terwijl je weet dat het na maximaal 10 jaar weer voorbij is.
Kies de hashtags #metoo #fitgirl #like4like #followme en hoop dat je de aandacht krijgt die je thuis niet krijgt.

Ik weet dat het in het Engels beter bekt, want dan heet het ‘choose life.’ En ‘choose life’ komt uit de cultklassieker Trainspotting, waar de door Ewan McGregor gespeelde Mark Renton helemaal los komt als het om 'choose life' gaat. Bovenstaande voorbeelden heb ik de afgelopen maanden bedacht, onderstaande voorbeelden heb ik gepikt uit T2, het vervolg van Trainspotting.

Kies Facebook, Snapchat, Twitter, Instagram en 1000 andere manieren om je gal de wereld in te spugen bij mensen die je nog nooit ontmoet hebt.
Kies het uploaden van profiel met wat je ontbijt was en hoop dat er iemand ergens ter wereld iets om geeft.
Kies livebloggen en – vloggen van je eerste rukje tot je laatste adem. Menselijk interactie is niks anders meer dan het verplaatsen van data.

Kies je toekomst. Kies het leven.

Trainspotting. Iedereen die deze twee films nog niet gezien heeft, eventjes kijken. Wat een films.


Have fun met de soundtrack (link!)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten