woensdag 13 juli 2016

Lad-code

Je houdt er van of je haat het. Geordie Shore. Voor degenen die het haten, hier een kleine samenvatting: een reallity show op MTV, waar een cameraploeg de verrichtingen van een aantal mensen uit Newcastle volgt. Ze beleven wilde stapavonden, elke avond opnieuw. Hoe is het vol te houden, zou je denken.  De naam, Geordie, is de bijnaam van mensen uit Newcastle. Een Geordie houdt van een feestje, houdt van een nachtje ‘uit logeren’ en een Geordie heeft een leuke collectie aan woorden.  Zo is een ‘bird’ een knappe dame, ‘pulling’ is versieren, ‘mint’ is gaaf, ‘a lass’ is een meisje en een ‘lad’ is een gozer. De jongens en meisje van Geordie Shore houden er al vijf jaar lang een mooi vocabulaire op na en dat is niet het enige. Ze hebben gefeest en gebeest op Mallorca, in Cancun en Australië en door diverse plekken op het Europese vaste land. Een aantal jongelui, die het niet zo nauw neemt met drank, elkaar en een feestje op pad. Het is kostelijke, zinloze TV. Het lijken een stel malloten, maar ze zijn echter niet zo dom als ze eruit zien.
De mannen zijn een stel fitnessboys, die niet schromen om te trainen en hun lichaam te voorzien van extra voedingsmiddelen. Met die voedingsmiddelen, legaal spul overigens, hebben enkele jongens een goede slag geslagen. Naast dat is er modellenwerk, fitnessvideo’s, kledinglijnen en allerlei andere vorm van werk waar de jongens en meisje uit Newcaslte goed mee geboerd hebben.

Met die goeduitziende body’s,  een berg drank, opzwepende muziek en een testosteron gehalte waar je een heel nest single vrouwen met een kindwens kan voorzien, gaan ze los. Op de dames. De ene na de andere verdwijnt in de bedden van onze Geordie boys. Gary en Scotty T hebben er in vijf jaar al aardig wat versleten. Ze hebben zelfs de bijnaam The Bucking Squad gehad, een soort van arrestatieteam. Er werden in die tijd veel vrouwelijke arrestanten meegesleurd naar bureau Geordie Shore voor een stevige ondervraging, om de volgende dag zonder aanklacht weer het bos ingestuurd te worden. Een enkeling kwam terug, het is toch makkelijk voor die jongens.
Hier en daar wordt er ook nog wel eens tussen de bewoners een arrestatie verricht, godsamme, wat een lekkere woordspeling. En wanneer dat tussen de bewoners gebeurt, dan is er al vrij snel een ‘ik vind je toch wel leuk’ situatie. En wanneer deze situatie ontstaat, dan ontstaat er iets moois tussen het gebeuk en geram van de jongens: De Lad-code.
Een simpele afspraak: als een jongen een meisje leuk vindt of andersom, dan is het zaak dat het meisje niet ‘gepulled’ wordt door een andere ‘lad.’ Een simpele, ongeschreven regel.

Eigenlijk logisch ook. Van je maatjes vriendinnetjes blijf je af. Ik ben de laatste tijd totaal niet meer ‘on the pull,’ maar er is lang geleden een tijd geweest dat ik dat wel was. Als ik maar wist dat het meisje, waar ik een oogje op had, voorzien was of dat één van mijn maatjes haar ook wel zag zitten, dan skipte ik. Just like that. De Geordies hebben er een naam aangegeven. De ‘Lad-code.’
Want het is gewoon kut. Mannen zijn in de regel de grootste klootzakken die er zijn, die maar één ding willen. Dat ene ding wil hier en daar nog wel eens gebeuren, maar dat gaat niet zonder slag of stoot. Het is niet zo dat je na één avond stappen je trofee mee naar huis kan nemen.
Facebook, appen, keertje op stap, ik weet hoe het moet. Ik heb er alleen geen zin meer in.  Het is aan de ene kant hartstikke leuk om iemand leuk te vinden, maar dan is het wel zo leuk als dat wederzijds is. En tot die tijd, dan is het verrekte kut. Hartstikke kut. De onzekerheid is killing. Als je dan maar enigszins het vermoeden krijgt, dat één van je maatjes niet bekend is met de ‘Lad-code’ of de ‘Lad-code’ gaat breken, dan moet je niet te veel naar Sons of Anarchy kijken en vermoeid zijn, want dan ga je rare dingen denken. Eerlijkheid is het belangrijkste in dat soort dingen en het is wel handig om die eerlijkheid ook te communiceren. En dan niet alleen aan degene die je leuk vindt. Want dat is al lastig zat.

Bij wijze van spreken.

De ‘Lad-code.’ Zo ontzettend simpel dat een stelletje zuiperds uit Newcastle zich er aan kan houden.  Dan moet het voor een zooitje Hollanders ook niet al te moeilijk zijn om de ‘Lad-code’ tot zich te nemen en te respecteren.  Dus lads, gebruik je hersens. Die schijnen niet tussen je benen te zitten, maar in je hoofd. The last time I checked.


Ps. Ik heb ooit wel eens gehoord van een ‘Girl-code,’ de omgedraaide versie van de ‘Lad-code.’ Die zal ongeveer wel hetzelfde inhouden, maar ik weet één ding: kutnijd is verschrikkelijk en vrouwen hebben in het algemeen lange nagels. Vrouwen die meelezen: pas goed op.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten